Speelwijze

Zoek één of meerdere medespelers, pak pen en papier, schud de kaarten, geef aan iedereen 13 kaarten en leg de rest van de kaarten op een stapel. Leg de bovenste kaart van de stapel omgedraaid op tafel.  Dit wordt de 'pot'. Deze 'blote' potkaart mag de eerstvolgende speler gewoon pakken. Laat hem dan wel opnieuw de bovenste kaart vd stapel omdraaien naar de pot.

Maak met behulp van de kaarten in je hand en steeds een enkele kaart uit de stapel, nieuwe setjes en leg die voor je op tafel. Zodra de kaarten op tafel liggen, zijn het pluspunten en alle kaarten in je hand minpunten. Kun je de kaart niet gebruiken? Dan gooi je hem op de 'pot'. Kan de eerstvolgende speler de potkaart goed gebruiken? Dan mag hij die alleen pakken om er vervolgens een setje van te maken. Dat moet met 2 kaarten uit zijn eigen hand!! Ook moet hij de gehele pot pakken en mag geen kaart meer van de stapel pakken.

Je mag òf één kaart van de stapel pakken òf de hele pot.

Kies je ervoor om de pot te pakken, dan kan het gebeuren dat je dan ineens 40 kaarten in je hand hebt.

Tip: probeer (zolang je aan de beurt bent) zoveel mogelijk setjes te maken. 

 

Probeer nu als eerste 'uit' te gaan, d.w.z. als eerste speler geen enkele kaart meer in je hand hebben. Lukt dat? Dan mag je al jouw kaarten op tafel als pluspunten optellen en noteren. Jouw tegenspelers moeten alle punten die ze nog in hun hand hebben van hun tafelpunten aftrekken. Noteer hun uitkomst ook.

Oja, schoppenvrouw mag je nooit weggooien! Ook niet als laatste kaart!

Verdeel nu opnieuw 13 kaarten onder de spelers, speel nog zo'n ronde en de eerste die 1000 punten behaalt, heeft gwonnen. Bij ons moet de verliezer afwassen en bij tijdgebrek doen we maar tot de 500.

 

Veel plezier! 

06-81053700

Puntentelling

Schoppenvrouw -

100 punten

Alle azen en jokers -

25 punten

Alle heren, boeren, tienen en de rest vd vrouwen - 10 punten

Alle tweëen t/m negens - 5 punten

Enkele aanvullende spelregels

Wat mag wel?

- Je mag een setje maken met allerlei soorten kaarten. Als ze maar wel hetzelfde cijfer of afbeelding zijn. Zoals bv hier bij de 'negens'. Maakt niet uit of je een setje van 20 kaarten hebt. 

- Zo'n setje maken 

Wat mag niet?

- De pot oppakken met 2 kaarten uit de pot en maar ééntje uit je hand. 

- Twee jokers in een setje van 3 kaarten. 

- Schoppenvrouw weggooien. 

- Jokers omruilen en kaarten bij iemand anders aanleggen. 

- Zo'n setje maken